De EPC labels klaar en duidelijk uitgelegd 👌

epc labels

Sinds de invoer van het nieuwe EPC van 2019 worden energieprestatiecertificaten ook steeds voorzien van een EPC label gaande van A+ tot en met F. Zo kan iemand zonder kennis van zaken heel eenvoudig een EPC van 2 woningen vergelijken. Maar wat houdt elk label precies in en wat betekent het voor jouw woning? Wij zorgen voor een overzicht.

Meer dan een label

Om te beginnen bevat het EPC meer informatie dan enkel het label die voorop afgebeeld staat. Het is dus belangrijk om niet enkel op het label te focussen, maar het volledige EPC in detail door te nemen. Het rapport omvat in principe een volledig overzicht van de huidige staat van de woning of niet-residentiële eenheid. Er staat algemene informatie over de staat van de muren, beglazing, maar ook de opwekkers voor het sanitair warm water en het verwarmingssysteem. Je kan aan de hand van de groene of rode balkjes uitmaken hoe elk van deze aspecten scoort ten opzicht van de energiedoelstelling van 2050. Indien bepaalde zaken in het gebouw niet in orde zijn, dienen deze aangepakt te worden. In dit gedeelte van het EPC kan je een geschatte kostprijs terugvinden om elk van deze zaken te renoveren volgens de huidige normen. Je vindt hier tevens een handig overzicht welke impact elk van deze ingrepen teweegbrengt met betrekking tot het verbeteren van uw EPC-kengetal.

Overzicht van de labels

EPC label A+

Heeft jouw woning een EPC label A+? Dit wil zeggen dat jouw woning heel energiezuinig is en meer energie produceert dan dat er wordt verbruikt. Dit kan onder de vorm van zonnepanelen, een zonneboiler of een micro-WKK. Deze woning overtreft zelfs de energiedoelstelling van 2050, dat is héél straf!

EPC label A

Het EPC label A wordt afgeleverd bij woningen tussen EPC score 0 en 100. Deze woning is heel energiezuinig. De combinatie van dak-, muur- of vloerisolatie gecombineerd met de aanwezigheid van recente ramen en deuren en een kwalitatieve installatie voor verwarming en sanitair warm water zorgen ervoor dat de woning voldoet aan de energiedoelstelling van 2050.

EPC label B

Spreekt jouw EPC over een label B? Dan is deze woning, die tussen 100 en 200 scoort, nog steeds heel energiezuinig. De woning voldoet mogelijks nog aan de energiedoelstelling volgens het criterium van maximale U-waarden (isolatiewaarde) en installatie-eisen (verwarming, sanitair warm water, koeling, ventilatie). Voor open bebouwingen kan het namelijk zijn dat recente woningen onder deze categorie terecht komen. Een open bebouwing heeft namelijk een groter verliesoppervlakte dan een rijwoning. De gevel loopt rondom rond de woning door, wat wil zeggen dat dit type woning van nature uit meer van zijn warmte verliest. Staar je dus niet blind op enkel en alleen het EPC label, deze woning kan namelijk wel uitgerust met de meest recente bouwtechnieken.

Voor rijwoningen of appartementen zonder zijgevels zijn er mogelijks aantal kleine verbeterpunten, deze kan je terugvinden in het EPC rapport.

EPC label C

Het EPC label C komt tevoorschijn bij woningen met een score tussen 200 en 300 kWh/m² per jaar. Deze woning is op energetisch vlak degelijk uitgerust. Hier en daar zijn er wat verbeterpunten op te merken, en deze staan vermeld op het EPC rapport. Het is waarschijnlijk echter niet nodig om meteen renovatiewerken te gaan uitvoeren. De energiedoelstelling is nu slechts een indicatie op het EPC zonder verdere gevolgen, je krijgt de ruimte om dit tegen 2050 in orde te brengen.

EPC label D

De gemiddelde woning in Vlaanderen heeft een energiescore van 390 kWh/m² per jaar en valt dus onder EPC label D. Zoals vele woningen in Vlaanderen heeft deze woning wel wat mogelijke verbeterpunten. Maar geen nood, er zijn waarschijnlijk ook al heel wat goede zaken aan de woning op te merken! Op het EPC staat duidelijk vermeld wat er beter kan, met een indicatie van de kostprijs voor het uitvoeren van deze werken. Je hoeft deze werken ook niet meteen uit te voeren. De energiedoelstelling is zo geformuleerd dat je de ruimte krijgt om dit tegen 2050 in orde te brengen.

Gaat het EPC rapport met label D over een appartement in plaats van een woning? Dat is goed nieuws, want dan maakt u aanspraak op de EPC labelpremie. Kijk hieronder verder voor meer uitleg!

EPC label E / EPC label F

Valt de woning onder EPC label E of F, dan wil dit zeggen dat de woning helaas helemaal niet energiezuinig is. Om een beperkte energiefactuur te behouden zal u dus creatief moeten omspringen met het gebruik van bijvoorbeeld de verwarming of warm water. Het is aangewezen om reeds enkele zaken aan te pakken zodanig dat de woning beter voldoet aan de energiedoelstelling. Maar niet getreurd, de Vlaamse overheid geeft je hierbij een steuntje in de rug en heeft sinds kort de EPC labelpremie ingevoerd voor woningen met label E of F en appartementen met label D, E of F.

De labelpremie is een premie die men vanaf 1 januari 2021 voorziet voor woningen die recent een grondige renovatie hebben ondergaan, en bijgevolg een lage score hebben op hun EPC. Dit kun je aantonen door opmaak van een energieprestatiecertificaat voorafgaand de werken gekoppeld met het EPC na uitvoering van de werken. Iedereen die een woning of wooneenheid (zoals een appartement) bezit kan hiervoor in aanmerking komen. Is je EPC niet ouder dan 2019 en heb je hier een score van D voor een wooneenheid, E voor een woning of lager? Ideaal! Nu kun je aan de slag om deze premie tot 5000€ binnen te halen! Ontdek er meer over in onze vorige blogpost!

Heb je nog geen EPC beschikbaar van voor of na de werken?
Vraag hier eenvoudig jouw attest aan en profiteer mee van de EPC-labelpremie!

Share With Your Friends

16/08/2021