De EPC-labelpremie in een notendop šŸ„„

In de vorige blog hebben we uitgebreid besproken wat je allemaal kan terugvinden in een EPC en waarvoor dit staat. Mocht je deze gemist hebben, neem zeker een kijkje op via deze link. We hebben daar al eens kort aangehaald dat er een premie bestaat die gekoppeld is aan het EPC. Je kan met de opmaak van een EPC attest dus niet alleen de staat van jouw woning te weten komen, maar je kan er financieel ook een goede zaak mee doen in de vorm van de EPC-labelpremie. Maar, wat houdt dat nu precies in?

Geschatte leestijd: 5 minuten

Wat is de EPC-labelpremie en wat kan ik eronder verstaan?

De labelpremie is een premie die men vanaf 1 januari 2021 voorziet voor woningen die recent een grondige renovatie hebben ondergaan, en bijgevolg een lage score hebben op hun EPC. Dit kun je aantonen door opmaak van een energieprestatiecertificaat voorafgaand de werken gekoppeld met het EPC na uitvoering van de werken. 

Heb je reeds een bestaand certificaat van na 2019 in jouw bezit? Dan ziet men dit als voldoende recent en kan deze ook in aanmerking komen. Hieronder vindt je een mooi overzicht van de EPC-labelpremie.

Kom ik hiervoor in aanmerking?

Iedereen die een woning of wooneenheid (zoals een appartement) bezit kan hiervoor in aanmerking komen. Is je EPC niet ouder dan 2019 en heb je hier een score van D voor een wooneenheid, E voor een woning of lager? Ideaal! Nu kun je aan de slag om deze premie binnen te halen! Hieronder alvast enkele veel voorkomende vragen beantwoord:

Hoe zit het met een vakantiehuis?

Ook jouw vakantiehuis maakt aanspraak op de premie. Dat is mooi meegenomen! Wil je weten of jouw wooneenheid valt onder de EPC wetgeving? Ontdek het in Ć©Ć©n van onze vorige blogs: je kan deze hier terugvinden.

Hoe zit het met beschermde afnemers?

Wil je weten of je aanspraak kan maken op het tarief voor beschermde afnemers? Dan dient u te voldoen aan Ć©Ć©n van de drie volgende voorwaarden:

  1. Je bent een beschermde afnemer, dit wil zeggen een iemand die elektriciteit/aardgas aankoopt voor zijn eigen verbruik, bestemd voor het huishouden, en behoort tot de categorie 1, 2A, 2B, 2C of 3.
  2. Je bent huurder van een sociaal appartement (categorie 4).
  3. Je hebt recht op een verhoogde tegemoetkoming en hebt hiervoor een contract afgesloten als residentiƫle afnemer van elektriciteit/aardgas. Ook deze doelgroep heeft van 1 februari 2021 tot en met 31 december 2021 tijdelijk recht op het sociaal tarief. (categorie 5).

Meer info over sociale tarieven kan u vinden op deze link.

Wat als ik al een totaalrenovatiebonus (BENO-pass) heb aangevraagd?

Dan kan je helaas geen beroep meer doen op de labelpremie. Maar niet getreurd, je maakt wel nog aanspraak op de premies van netbeheerder Fluvius.

Hoe weet ik of ik al heb deelgenomen aan de totaalrenovatiebonus (BENO-pass)? 

Heb je intussen Ć©Ć©n investering ingediend met een eindfactuur in de periode 2017-2020 en hiervoor een premie aangevraagd? Dan zit je automatisch in het traject voor de totaalrenovatiebonus (BENO-pass) en kom je helaas niet meer in aanmerking voor de labelpremie.

Kan ik kiezen tussen de totaalrenovatiebonus of de EPC-labelpremie?

Indien je in 2020 een offerte of bestelbon hebt ondertekend voor een investering die voor de totaalrenovatie bonus kan meetellen en je de eindfactuur in 2021 ontvangt, kan je kiezen tussen beide. 

Wat als ik meerdere energiepremies (isolatie, beglazing etc) van Fluvius heb aangevraagd? 

De labelpremie kan je combineren met andere energiepremies bij Fluvius (behalve met de totaalrenovatiebonus).

Welke waarde moet mijn woning of wooneenheid hebben?

Wanneer je in het bezit bent van een woning met een EPC score van E of F, dan heb je vijf jaar de tijd om, door middel van renovatie, minimaal een score van C te behalen.

Ben je in het bezit van een wooneenheid of appartement met een score van D, E of F? Hier krijg je ook vijf jaar de tijd om door renovatie(s) minimum score B te verkrijgen.

Je nieuwe score toon je aan met een nieuw EPC. Deze nieuwe EPC mag maximaal 12 maanden oud zijn op het moment van de aanvraag voor deze premie. 

Hoe groot is het bedrag van deze premie?

Dit hangt grotendeels af van je nieuw behaalde EPC-label of score na je renovatie(s).

Max. bedrag (afhankelijk van behaalde EPC-waarde)Max. bedrag voor beschermde afnemers (afhankelijk van behaalde EPC-waarde)
Woning met EPC-score E of F ā‚¬5.000 bij behalen label A
ā‚¬3.750 bij behalen label B
ā‚¬2.500 bij behalen label C
ā‚¬6.000 bij behalen label A
ā‚¬4.500 bij behalen label B
ā‚¬3.000 bij behalen label C
Wooneenheid (appartement) met EPC-score D, E of Fā‚¬3.750 bij behalen label A
ā‚¬2.500 bij behalen label B
ā‚¬4.500 bij behalen label A
ā‚¬3.000 bij behalen label B

Kan je deze premie verkrijgen in schijven? 

Zeker! Heb je na enkele jaren (niet minder dan vijf natuurlijk) al een score van C bereikt, kun je hiervoor al een premie krijgen. Mocht je nadien nog een betere score verkrijgen, kan je hiervoor terug een bijkomende premie krijgen.

Samenvatting EPC-labelpremie:

We hebben nu gezien wat de labelpremie inhoudt, of je hiervoor in aanmerking kan komen. Maar hoe kan je hem nu precies aanvragen? Hieronder het overzicht:

  1. Ik bezit een woning of wooneenheid.
  2. Mijn aangekochte woning of wooneenheid (bv. appartement) heeft een lage EPC-waarde.
  3. Ik dien mijn oud EPC attest in bij Fluvius via deze link. Nog geen EPC attest? Ontdek hier hoe je er Ć©Ć©n kan aanvragen.
  4. Mijn woning of wooneenheid wordt gerenoveerd tot een betere score in een periode van 5 jaar.
  5. Na maximum 5 jaar laat ik een nieuw EPC opmaken om de werkzaamheden te bewijzen.
  6. Nu heb ik 12 maanden de tijd om dit opnieuw in te dienen bij Fluvius.

Laat die premie maar komen!

Heb je nog geen EPC beschikbaar van voor of na de werken?
Vraag hier eenvoudig jouw attest aan en profiteer mee van de EPC-labelpremie!

Share With Your Friends

08/07/2021