Nood aan advies gerelateerd aan uw woning? Lees dan zeker verder!

U bent tevreden met uw woning, maar wel op zoek naar bijkomend advies? Bijvoorbeeld omtrent veiligheid of energiezuinigheid? Slim, want zoals vaak luidt: “alles kan altijd beter”. Dat geldt zeker wat de topics ‘energie’ en ‘veiligheid’ bij een woning betreft.

Of misschien wil u wel een woning kopen, maar kunt u daarbij wat hulp gebruiken?

Hieronder vindt u een aantal vrijblijvende adviezen of audits die voor u interessant kunnen zijn.

Advies
EPB

Energieaudit

Een energieaudit geeft aan waar, hoeveel en op welke manier u in uw woning energie kan besparen. Het is m.a.w. waardevolle informatie voor uw portemonnee. De huishoudelijke audit moet worden uitgevoerd door een erkende energiedeskundige van het type B die erkend is door het Vlaams Energieagentschap. Tijdens een bezoek bij u thuis analyseert de deskundige de bestaande vensters, deuren en muren, alsook de mate van isolatie in uw woning. Daarnaast bekijkt hij hoe uw woning verwarmd wordt en hoe warm water wordt gemaakt. Op basis van zijn bevindingen over de energieprestatie van uw woning stelt hij een rapport met mogelijke verbeteringen op.

Meer info of een overzicht van deskundigen die u kunnen helpen?

EPC

Thermografie

Bij een thermografisch onderzoek wordt er een warmtecamera, ook wel thermografische camera, gebruikt om temperatuurverschillen in uw woning te visualiseren. De infraroodfoto’s van de warmtecamera geven letterlijk een beeld van de energetische kwaliteit van uw woning. Concreet wordt er gezocht naar een al dan niet correcte plaatsing van isolatie, de aanwezigheid van koudebruggen, de kwaliteit van de luchtdichtheid, waterinfiltratie en lekdetectie. De resultaten van dit onderzoek geven u de kans om gerichte energiebesparende acties te ondernemen en zodoende geld te besparen. Thermografen en energiedeskundigen kunnen het thermografisch onderzoek uitvoeren als ze beschikken over een warmtecamera en als ze via opleidingen de nodige kennis hebben vergaard om het toestel te bedienen en conclusies te trekken uit de beelden.

Meer info of een lijst van uitvoerende experts?

Conformiteitsattest

Bouwtechnische keuring

Een bouwtechnische keuring omschrijft de staat van een woning op basis van een onafhankelijke en visuele inspectie. De keuring wordt aangevraagd indien een potentiële koper van een woning meer zekerheid wil over eventuele gebreken en de mogelijke kostprijs om deze te herstellen. De bouwkundige inspecteur is een professional die de hele woning op meer dan honderden punten controleert: o.a. ramen, deuren, dak, badkamer, keuken, gebouwstructuur, buitenmuren, tuin … De bouwtechnische keuring wordt vaak gebruikt om de aankoopprijs van een woning te drukken en het kan bovendien een opschortende voorwaarde zijn bij verkoop. Vooral bij oudere huizen (voor 1990) is een bouwtechnische keuring aangeraden.

Meer info of een lijst van professionele inspecteurs?